Najnowsze wpisy:

4 sposoby na jesienną aranżację wnętrza restauracji

Jesień nie musi kojarzyć się z chłodem i szarością! Bogactwo natury na przełomie pór roku przynosi Ci wiele inspiracji do wykorzystania w wystroju lokalu. Jesienne kolory i motywy odświeżą całość aranżacji i dodadzą wnętrzu przytulnego, ciepłego klimatu.

Wykonaj wyposażenie szyte na miarę w Prownes! Projektowanie wnętrz komercyjnych. Czekamy na Twój telefon! +48 77 453 17 79

1. Po pierwsze – kolor

Kapryśna jesienna aura niesie ze sobą potrzebę ocieplenia wnętrza. Zobacz, jakie rozwiązania proponuje Ci natura: paleta barw złotej polskiej jesieni to wibrujące żółcie i pomarańcze, ciepłe beże i brązy, czerwień dojrzałych owoców i wreszcie – wspomniane złoto, idealne w roli rozświetlającego akcentu. Każda z tych barw podnosi temperaturę pomieszczenia, kreuje atmosferę ciepła i gościnności: wnętrze zachęca do wygodnego zajęcia miejsca przy stoliku i zamówienia rozgrzewającego posiłku lub kubka grzanego wina. Zmiany nie muszą być diametralne. Czasem wystarczy wymienić tekstylia i elementy nakrycia stołu, by całkowicie odmienić lokal.

Kolor wnętrza restauracji

2. Zadbaj o dodatkowe źródła światła

Jesienią dni stają się krótsze, a zmierzch nadchodzi już po południu, dlatego w lokalu ważne jest odpowiednie oświetlenie. Ogień rozpalony w kominku lub tańczące płomienie świec znakomicie przełamią chłód za oknem: masz więc do wyboru różnorodne świeczniki i tealighty, a także podwieszane lampiony z ażurowymi lub szklanymi kloszami. W ten sposób niewielkim nakładem środków można uzyskać łagodne, przytłumione światło. Elektryczne oświetlenie również stwarza Ci pole do popisu: spróbuj założyć w lampach kolorowe klosze, które zabarwią światło na ciepły odcień.

Źródła światła w restauracji

3. Wykorzystaj plony natury

Popularne jesienne kwiaty i rośliny – jarzębina, wrzos lub hortensja – są piękne same w sobie i nie wymagają skomplikowanej aranżacji. Wystarczy umieścić je w wiklinowym koszu, wpleść w warkocz lub wieniec, by uzyskać pożądany efekt. Warto sięgnąć także po dekoracyjne warzywa lub owoce: ozdoby tego typu sprawdzą się szczególnie dobrze w lokalach z autorskim menu, opartym na sezonowych produktach. Dynie, jabłka lub kasztany to efektowna dekoracja wnętrza, a takze pierwsza informacja dla klientów – na jej podstawie łatwo domyślą się, co znajdą na talerzach.

4. Cukierek czy psikus?

Lampion z wydrążonej dyni to jeden z najpopularniejszych jesiennych symboli, nieodłącznie związany ze świętem Halloween. Ta amerykańska tradycja zagościła na dobre także w naszym kraju; ostatnie dni października będą więc świetną okazją do okolicznościowej dekoracji lokalu. Dostosuj jej rodzaj do gustu odwiedzających Cię gości. W rodzinnych restauracjach świetnie zaprezentują się uśmiechnięte dyniowe buzie, papierowe duszki i nietoperze. W pubach i barach można natomiast pokusić się o bardziej mroczną dekorację, utrzymaną w klimatach horroru lub powieści gotyckich.


All rights reserved © PROWNES