Najnowsze wpisy:

Jak przygotować lokal na zimę?

Zima to piękna pora roku, lecz surowa aura potrafi skutecznie odebrać jej urok. Jeśli odpowiednio przygotujesz swój bar lub restaurację, goście znajdą w nich przytulne schronienie przed mrozem i śniegiem. Jak przygotować lokal, by klienci chętnie wracali do niego przez cały sezon zimowy?

Wykonaj wyposażenie szyte na miarę w Prownes! Projektowanie wnętrz komercyjnych. Czekamy na Twój telefon! +48 77 453 17 79

Sprawdź ogrzewanie i szczelność okien

Prace najlepiej zacząć od kontroli stanu wnętrza. Kaloryfery należy sprawdzić, a w razie potrzeby – odpowietrzyć. Kolejna ważna czynność to uszczelnienie okien: zimne podmuchy wiatru błyskawicznie wychładzają pomieszczenie i mogą szybko odstraszyć gości zajmujących boczne stoliki.

Restauracja na zimę

Pamiętaj o ergonomii

Jeśli stan techniczny lokalu nie budzi zastrzeżeń, lecz instalacja grzewcza wciąż nie zapewnia dostatecznej temperatury, warto postarać się o dodatkowe źródła ciepła. Uważaj na przenośne termowentylatory i popularne “farelki”: w lokalach gastronomicznych przewija się sporo osób, dlatego wolnostojące grzejniki nie są w pełni bezpieczne. Wystarczy nierozważny krok albo grałtowne odsunięcie krzesła, by potknąć się lub wyrwać wtyczkę z gniazdka.

Zatrzymaj ciepło we wnętrzu

Nic nie kojarzy się z zimą tak mocno, jak rozpalony kominek. Jeśli masz go w swoim lokalu, zadbaj o to, by płonął przez cały czas. Doskonałym sposobem na zatrzymanie ciepła w pomieszczeniu jest także tzw. kurtyna powietrzna, montowana nad drzwiami. Urządzenie emituje strumień ciepłego powietrza i blokuje w ten sposób napływ zimna z zewnątrz. To dobra inwestycja w każdym lokalu: częste otwieranie drzwi nie zakłóci równowagi termicznej we wnętrzu, a goście siedzący w pobliżu wejścia nie będą marznąć.

Wypełnij sale światłem

Zimowe dni są krótkie, a zmierzch zapada już w godzinach popołudniowych. Szczególnej uwagi wymaga tu oświetlenie głównych punktów lokalu, a więc stolików, menu ściennego lub wejścia. Zimowa aura jest wdzięcznym tłem dla naturalnego światła. O zaletach kominka pisaliśmy już wyżej – wesoło tańczące płomienie nie tylko ocieplają, ale i pięknie rozjaśniają wnętrze. Tradycyjnym elementem zimowego wystroju są także druciane lub ceramiczne lampiony, a także drobne świeczki-tealighty stawiane na stolikach. Łagodne światło świecy kreuje atmosferę ciepła i intymności.

Restauracja Słowacja

Zadbaj o czystość i porządek

Kałuże, śnieżne zaspy, błoto pośniegowe… zimowa pogoda nie sprzyja utrzymaniu porządku we wnętrzu. Wystarczy jednak kilka prostych zabiegów, by ułatwić sobie to zadanie. Zimowe płaszcze i puchowe kurtki zajmują znacznie więcej miejsca niż lekkie wiosenne okrycia – być może Twój lokal potrzebuje więc dodatkowych wieszaków? Zaopatrz się także w kilka solidnych wycieraczek i wymieniaj je w razie potrzeby. W ten sposób goście będą komfortowo spędzać czas w restauracji, a posadzka nie zabrudzi się zbyt szybko.

http://www.prownes.pl/wp-content/gallery/restauracje-1/03_restauracja_kielce.jpg


All rights reserved © PROWNES