Najnowsze wpisy:

koscierzyna_02_END

Jak zaprojektować idealne wnętrze piekarni – cukierni?

Czym powinny cechować się idealne wnętrza piekarni lub cukierni? Spełniać normy określone przepisami. Być zaaranżowane w sposób, który sprawi, że klienci będą chcieli do nich wracać. Sprawdzać się w codziennym użytkowaniu, zarówno jeśli chodzi o pracowników, jak i klientów. O czym warto zatem pamiętać, projektując wnętrza komercyjne?

Kontrola stanu technicznego

Przed rozpoczęciem jakichkolwiek prac konieczne jest przeprowadzenie inwentaryzacji. Może się bowiem okazać, że w lokalu, który przeznaczyliśmy na piekarnio-cukiernię, podłoga nadaje się do wymiany, a instalacja nie spełnia odpowiednich norm. Zanim zajmiemy się malowaniem ścian sprawdźmy zatem czy na pewno nie będziemy musieli zbijać tynku. Sprawdzimy też stan stolarki okiennej i drzwiowej oraz czy potrzebne są ewentualne zmiany budowlane.

Pomiary

Kolejny etap to mierzenie poszczególnych pomieszczeń. Pozwoli nam to określić ich potencjał, dobrać potrzebną do wykończenia wnętrz ilość materiałów i zaplanować koszty.

Projektowanie funkcjonalności

Choć projektowanie wnętrz kawiarni czy piekarni kojarzy nam się przede wszystkim z designem, należy zacząć od strony funkcjonalnej. Dzięki temu niewielkie wnętrza zostaną wykorzystane w 100%.

Na tym etapie trzeba dokładnie zaplanować przeznaczenie poszczególnych pomieszczeń oraz rozmieszczenie mebli i wyposażenia, w tym oświetlenia, regałów, lady, chłodni, umywalek, krajalnic.
Dobrze zaprojektowany układ funkcjonalny lokalu umożliwia prawidłową organizację pracy, ma wpływ na wielkość obrotu i poziom świadczonych usług.

Wyposażenie

Do doboru optymalnego wyposażenia meblowego i sprzętowego często nie przywiązuje się większej wagi. To błąd. Dobrze zaprojektowane meble będą bowiem nie tylko ciekawe, ale – co najważniejsze – użyteczne. Właśnie dlatego warto zastanowić się nad zakupem mebli wykonanych do tego konkretnego wnętrza. Wszystkie propozycje mebli firmy PROWNES , to sprawdzone i przetestowane pod względem ergonomicznym i eksploatacyjnym, a przede wszystkim zgodne z obowiązującymi przepisami prawa sanitarnego wzory.
Ważnym elementem jest dobór specjalistycznych urządzeń i witryn chłodniczych oraz sprzętu. Zamiast obudowy fabrycznej urządzeń stosujemy obudowy firmy PROWNES tak, aby współgrały z zaprojektowaną kolorystyką oraz architekturą.

Estetyka

Ten etap projektowania dotyczy takich elementów jak styl mebli, rodzaj opraw oświetleniowych, kolory ścian, sposób wykończenia posadzki.

Czy czujemy się w danym miejscu dobrze wpływa wiele czynników – przestrzeń, światło, kolory, zieleń, harmonia.

Dobierając materiały, należy kierować się nowymi trendami, ale też jakością. Przełoży się to na ich trwałość, a w dłuższej perspektywie przyniesie spore oszczędności.
W piekarni czy cukierni istotne są elementy dekoracyjne np. podświetlenia, przestrzenne – kolorowe litery, grafiki, cennik ze szkła lacobel.

Wizualizacja

Wizualizacja projektu kawiarni
Przed przystąpieniem do modernizacji wnętrz dokumentacja projektowa powinna zostać przełożona na obrazy. Dzięki temu będziesz mógł porównać stan wyjściowy lokalu z jego stanem końcowym i przekonać się, czy zaproponowane przez architekta rozwiązania spełniają Twoje oczekiwania.

Wykonanie

Dokładny, profesjonalny projekt to gwarancja szybkiej, przebiegającej bez problemów realizacji. Właśnie dlatego do remontu lokalu i aranżacji wnętrz warto podejść kompleksowo i skorzystać z pomocy profesjonalnego architekta.

Chcesz porozmawiać na ten temat ze specjalistą? Skontaktuj się z nami! Czekamy na Twój telefon! +48 77 453 17 79

W PROWNES stworzymy projekt uwzględniający funkcjonalną i estetyczną stronę piekarni – cukierni , a także wyprodukujemy i zamontujemy wyposażenie meblowe, idealnie dopasowane do wnętrza.


All rights reserved © PROWNES