Najnowsze wpisy:

O czym pamiętać, decydując się na restauracyjny ogródek?

Restauracyjny ogródek

W okresie letnim ogródek może stać się dodatkowym atutem restauracji. I, co za tym idzie, dodatkowym źródłem przychodów. Urządzając go, warto jednak pamiętać o kilku istotnych zasadach.

Zapytaj o ofertę na projektowanie wnętrz komercyjnych oraz ich kompleksowe wykonanie! Czekamy na Twój telefon! +48 77 453 17 79

Pozwolenie na ogródek restauracyjny

Jeśli Twoja restauracja nie jest otoczona ogrodem, w którym latem bez problemu można stworzyć wygodne miejsca dla klientów, oznacza to, że stoliki i krzesła wystawisz najprawdopodobniej na deptak czy chodnik. A to z kolei wiąże się z koniecznością uzyskania zgody od zarządcy drogi, zazwyczaj Urzędu Miasta lub Urzędu Gminy.

Ogródek restauracyjny przez lokalem

Pozwolenie wiąże się z koniecznością uiszczenia odpowiedniej opłaty, która jest uzależniona od zajmowanej przez ogródek powierzchni, a także od ilości dni, w jakich ogródek będzie otwarty.

Aranżacja ogródka w restauracji

Ogródek, podobnie jak wnętrza, stanowi wizytówkę Twojego lokalu. Jeśli będzie urządzony po macoszemu, nikt nie skusi się na to, by zajrzeć do restauracji i sprawdzić, co masz do zaoferowania.
Jak zatem uczynić z niego atut? Po pierwsze, powinien on tworzyć spójną całość z wnętrzami lokalu. Jeśli postawiłeś na elegancką, nowoczesną restaurację, zadbaj o to, by krzesła i stoliki na zewnątrz wpisywały się w ten styl.

Ogródek restauracyjny

Po drugie, musisz pamiętać, że ogródek – jako przestrzeń znajdująca się od strony wejścia – może stać się sprytnym haczykiem na klienta. Wygodne krzesła i czyste stoliki to w tym wypadku zdecydowanie za mało. Stwórz odpowiedni nastrój przy pomocy subtelnego, kolorowego oświetlenia czy okalających ogródek donic z kwiatami.

Wyposażenie ogródka restauracyjnego

Ogródek restauracyjny to nie to samo co ogródek piwny. Plastikowe krzesła i niewielkie stoliczki, na których zmieści się tylko napój nie spełnią oczekiwań klientów, którzy przyszli, by wygodnie usiąść i dobrze zjeść. Komfort klientów poprawisz dzięki ułożonym na siedzeniach poduszkom. Jest to niezwykle istotne zwłaszcza wtedy, gdy krzesła są ratanowe lub ze stali. Musisz pomyśleć także o odpowiednim nakryciu, np. w postaci parasolów czy markizy, które ochroni twoich klientów przed słońcem i ewentualnym deszczem. Oświetlenie umili klientom wieczory przy drinku, a odporne na działanie czynników atmosferycznych meble sprawią, że Twój ogródek zawsze będzie się prezentował nienagannie.

Restauracyjny ogródek w Kozienicach

W chłodniejsze wieczory świetnie sprawdzą się kocyki i promienniki ciepła. Dzięki nim okres funkcjonowania Twojego ogródka ulegnie wydłużeniu, co z kolei przełoży się niewątpliwie na dodatkowe zyski.


All rights reserved © PROWNES