Najnowsze wpisy:

Od czego zacząć projektowanie sklepów delikatesowych ?

Przymierzając się do otwarcia sklepu delikatesowego , trzeba dobrze wszystko przemyśleć: zadbać o wygodę klientów, wyeksponować towary i stworzyć aranżację, która odróżni Cię od konkurencji. Od czego zacząć?

Skorzystaj z doświadczenia naszych specjalistów w projektowaniu wnętrz komercyjnych. Czekamy na Twój telefon! +48 77 453 17 79

Budynek

Zacznijmy od samego budynku. Wybierając lokal pod sklep i remontując go, warto zwrócić uwagę na kilka elementów:

  • szerokość i wysokość drzwi – powinny one umożliwiać bezproblemowe wniesienie większych urządzeń,
  • rozmieszczenie słupów podporowych – nie mogą one utrudniać komunikacji w sklepie,
  • wentylację, klimatyzację i systemy grzewcze – powinny być dobrze zgrane z urządzeniami chłodniczymi (należy unikać stawiania chłodni w pobliżu kaloryferów oraz na ogrzewanej podłodze, a pod lodówkami należy zainstalować kratki wentylacyjne, umożliwiające odprowadzanie skroplonej pary),
  • elewację i reklamę zewnętrzną.

Sklep delikatesowy Gliwice

Rozmieszczenie towarów

W przypadku sklepu delikatesowego etap planowania odgrywa znaczenie fundamentalne. Bardzo ważne, aby dobrze zaplanować nie tylko rozmieszczenie asortymentu, ale również kierunek poruszania się klientów oraz zagwarantować im odpowiednią wygodę podczas robienia zakupów.

Rozmieszczenie towarów w sklepie delikatesowym

O czym pamiętać?

  1. 1. Produkty codziennego użytku, takie jak pieczywo, powinny znaleźć się na końcu sklepu. W ten sposób klient będzie musiał minąć półki z wszystkimi produktami nim dotrze do tego, po co tak naprawdę przyszedł. I być może skusi się no coś dodatkowego.
  2. 2. Rozkład produktów powinien być przyjazny dla klienta i ułatwiać mu zakupy. Ciekawym rozwiązaniem w tym wypadku jest stosowanie tabliczek nad regałami. Dzięki nim klient bardzo szybko zorientuje się, gdzie znajduje się produkt, którego szuka. Nawet jeśli w danym sklepie znajduje się pierwszy raz.
  3. 3. Szerokość alejek powinna umożliwiać klientom swobodne przemieszczanie się i mijanie się z innymi klientami.

Wyposażenie sklepu spożywczo delikatesowego

Wyposażenie

W przypadku regałów na produkty suche, uwzględnić należy przede wszystkich ilość, wysokość, wielkość, obciążenie i estetykę. Muszą być one dostosowane do rodzaju asortymentu, a równocześnie elegancko się prezentować i komponować z wnętrzami.
Kolejne sprawa to urządzenia chłodnicze, np. na napoje, nabiał czy ciasta oraz zasilające je agregaty. Warto z całą pewnością pomyśleć również o odpowiednim oświetleniu. Pomoże ono wyeksponować produkty.


All rights reserved © PROWNES