Najnowsze wpisy:

cukiernia_Poznan_etap2

Strefa konsumpcyjna i sprzedażowa w cukierni – jak je dobrze zaprojektować?

Nowoczesna cukiernia oferuje swoim klientom znacznie więcej niż możliwość zakupu słodkich wypieków. Jej nieodłącznym elementem coraz częściej staje się strefa konsumpcyjna, w której klient może usiąść, zjeść ciastko, napić się kawy i po prostu miło spędzić czas. Jak wprowadzić takie rozwiązanie?

Wykonaj wyposażenie szyte na miarę w Prownes! Projektowanie wnętrz komercyjnych. Czekamy na Twój telefon! +48 77 453 17 79

Podnieś atrakcyjność lokalu

Strefa konsumpcyjna w cukierni to znakomity pomysł. Klienci na miejscu mogą spróbować oferowanych przez Ciebie wypieków i przekonać się, czy warto zabrać je w większej ilości do domu. Dla starszych osób kącik konsumpcyjny będzie idealnym miejscem do tego, by na chwilę usiąść i odpocząć przy czymś pysznym.

Kącik konsumpcyjny

Strefa konsumpcyjna uzależniona jest oczywiście od wielkości lokalu. W zależności od przestrzeni, jaką dysponujemy, może mieć postać osobnego pomieszczenia, wydzielonej strefy (do wyróżnienia części dla gości można zastosować posadzkę w innym kolorze, wykładzinę, barierki czy po prostu rabaty z kwiatami) lub niewielkiego kącika, w którym umieszczono blat i hokery.

Powierzchnia części konsumpcyjnej znajduje odbicie w charakterze umeblowania. Jeśli dla gości przeznaczyliśmy całe osobne pomieszczenie, nic nie stoi na przeszkodzie, by wyposażyć je w wygodne kanapy. Jeśli jednak liczy się każdy centymetr, zdecydowanie lepsze będą proste, lekkie krzesła i stoliki.

Zadbaj o funkcjonalność

Oczywiście urządzanie strefy konsumpcyjnej powinno zostać poprzedzone zaprojektowaniem części sprzedażowej, gdyż to ona odgrywa kluczową rolę. Powinny się tutaj znaleźć lady, witryny, regały. Pamiętać należy, że strefa handlowa łączyć się będzie z powierzchnią magazynową oraz zapleczem socjalnym. Pomieszczenia te powinny się znaleźć w strefie usytuowanej najdalej od drzwi wejściowych do lokalu.

Cukiernia ze strefą konsumpcyjną

Wielkość zaplecza oraz jego wyposażenie muszą zostać dopasowane do przewidywanej liczby klientów oraz menu. Podstawą będą tutaj oczywiście ekspres do kawy z młynkiem oraz lodówka do chłodzenia napojów latem. Zestaw ten można uzupełnić o wyciskarkę do soków, automat do bitej śmietany oraz witrynę na lody.

Decydując się na cukiernię ze strefa konsumpcyjną, trzeba pamiętać jeszcze o jednym: toalecie dla klientów. Dobrze by była ona zaprojektowana w sposób, który umożliwi korzystanie z niej również osobie niepełnosprawnej.


All rights reserved © PROWNES