Jak urządzić bar i przestrzeń wokół niego?
Przestrzeń wokół baru tętni życiem przez cały czas działania lokalu. Klienci oczekują sprawnej obsługi i atrakcyjnego wystroju wnętrza, a barmani i kelnerzy – ergonomicznego stanowiska pracy. Idealnie zaaranżowany bar łączy więc w sobie wysoką funkcjonalność i walory estetyczne.
Wykonaj wyposażenie szyte na miarę. Zamów umeblowanie baru w Prownes!. Czekamy na Twój telefon! +48 77 453 17 79
Po pierwsze: użyteczność
Zacznijmy od samego kontuaru i jego proporcji. Optymalna wysokość lady to 115-120 cm, a wewnętrznych blatów roboczych – ok. 85-90 cm. Powierzchnia obu blatów musi być wykonana z wytrzymałego, łatwo zmywalnego tworzywa. Przestrzeń robocza powinna także uwzględniać miejsce dla wszystkich urządzeń potrzebnych do pracy barmanom: lodówek, kostkarek, speed racków czy kranów z piwem. Nie żałuj także miejsca na ścienne półki – to właśnie na nich przechowuje się szkło i butelki z alkoholem. Aby optycznie rozświetlić i powiększyć wnętrze, tylne ściany półek często wykłada się lustrami.
Stabilność i elegancja
Miejsca przy barze są bardzo lubiane przez klientów, dlatego warto zatroszczyć się o wybór wygodnych krzeseł. Modele z tworzywa sztucznego są tanie i lekkie; z drugiej strony, plastikowe krzesła szybko się niszczą, a modele niższej jakości nierzadko prezentują się tandetnie. Stalowe hokery z tapicerowanym siedzeniem są znacznie bardziej solidne i eleganckie. W rustykalnych, eleganckich lokalach doskonale sprawdzają się masywne krzesła drewniane.
Wyposażenie na miarę
Jaka powinna być wysokość hokerów? Na ogół przyjmuje się zasadę o różnicy 27-30 centymetrów między wysokością krzesła i baru. Należy zachować także około 30-centymetrową odległość krzeseł od baru; dzięki temu klienci unikną bolesnych uderzeń o twardy kontuar. Nie ustawiaj hokerów zbyt gęsto. Czasem warto zrezygnować z 1-2 miejsc, by zapewnić przy barze dostateczną przestrzeń do składania zamówień lub odbioru napojów przez kelnerów.
W zasięgu wzroku
Wyraźne oświetlenie jest potrzebne, by wygodnie przeczytać menu, obejrzeć asortyment baru lub uregulować rachunek. Najlepsze rozwiązanie to oświetlenie punktowe: niewielkie wiszące lampy, downlighty lub halogeny. Możesz także zabawić się światłem, by uzyskać dekoracyjny efekt. Taśma LED wzdłuż zewnętrznej ściany kontuaru będzie spektakularną ozdobą i delikatnie rozjaśni najbliższą przestrzeń, a podświetlenie półek pozwoli lepiej wyeksponować szlachetne trunki.
Uczta dla oczu
Estetyka umeblowanie baru powinna wpisywać się w charakter całego wystroju. Szkło, metal i ledowe oświetlenie świetnie wygląda w nowoczesnych lokalach, a masywny drewniany kontuar znakomicie uzupełni piwniczne wnętrze z murowanymi ścianami i ciosanymi stołami. Każdy element wyposażenia może pełnić funkcję dekoracyjną. Wystarczy dodać jeden mocny akcent, na przykład ozdobny żyrandol lub neon z logo lokalu, by wnętrze przykuwało uwagę i pozostawało w pamięci gości.