Otwarcie restauracji i kawiarni już 18 maja? Jak się na to przygotować. | Prownes Wnętrza

Otwarcie restauracji i kawiarni już 18 maja? Jak się na to przygotować.

Jakie zasady będą obwiązywać oraz jak przygotować się do otwarcia kawiarni i restauracji w czasach pandemii?

Ogródek Restauracji 4Bas Opole

Ogródek Restauracji 4Bas w Opolu

Kiedy poznamy termin otwarcia?

Nie ma jeszcze ostatecznego stanowiska rządu w tej kwestii, jednak wg nieoficjalnych źródeł, obiekty te mógłby by zacząć funkcjonować 18 maja. Obsługa klientów ma dotyczyć tylko ogródków restauracyjnych i to pod warunkiem, że będzie zapewniona obsługa kelnerska – klienci nie będą mogli podchodzić do lady. Te restauracje, które nie mają ogródków będą musiały pozostać zamknięte.

 

 Ogródek letni Kawiarni w Pobiedziskach

Ogródek letni – Kawiarnia w Pobiedziskach

Podczas konferencji dotyczącej odmrażania gospodarki Premier Mateusz Morawiecki zapowiedział, że działalność restauracji i kawiarni będzie możliwa w kolejnym – trzecim etapie „odmrażania gospodarki”.
Michał Dworczyk, szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, oficjalnie potwierdził te słowa na antenie Polskiego Radia.

 

Wyjątkowe projekty tylko w Prownes!
Czekamy na Twój telefon! +48 77 453 17 79

Jakie będą zasady otwarcia restauracji?

Wg informacji podawanych na antenie RMF FM, od 18 maja bary i restauracje mogłyby przyjmować klientów tylko w ogródkach. Punkty, które ich nie mają, pozostaną zamknięte.

Wzorem są tu wytyczne wprowadzone w innych krajach, gdzie tego typu ograniczenia w działalności restauracji zostały już wprowadzone. Stoliki w ogródkach oddalone są od siebie o dwa metry, a możliwa jest wyłącznie obsługa kelnerska.
Są to wytyczne zaczerpnięte z innych państw, gdzie tego typu ograniczenia w działalności restauracji zostały już zdjęte. Odległość między stolikami nie może być mniejsza niż dwa metry, możliwa jest wyłącznie obsługa. Co ważne, najpewniej goście nie będą musieli posiadać rękawiczek i maseczek.

 

Ogródek letni we wrocławiu

Ogródek letni Restauracji Cezar we Wrocławiu

 

Jak się przygotować do otwarcia restauracji?

Należy przyjąć, że zasady otwarcia restauracji i kawiarni będą zbliżone do tych obowiązujących sprzed pandemii. Właściciele restauracji i kawiarni powinni przygotować się na podobny scenariusz.

Podstawowe zasady obowiązujące w tej kwestii:

  • uzyskać pozwolenie na wystawienie ogródków wokół lokalu,
  • zatrudnić obsługę kelnerską,
  • przeszkolić pracowników pod kątem zasad bezpieczeństwa i higieny,
  • wystąpić o koncesja na sprzedaż alkoholu – w przypadku gdy ogródek nie będzie usytuowany przy lokalu, lecz będzie znajdował się w wydzielonym miejscem.
Ogródek letni Cukierni Godyla w Brzeg

Ogródek letni Cukierni Godyla w Brzegu

Co jeśli nie masz ogródka?

W najtrudniejszej sytuacji będą lokale, które nie posiadają ogródka. W takim przypadku można nadal sprzedawać posiłki na wynos oraz na dowóz.
Warto również rozważyć zwrócenie się do właściwego organu o wyznaczenie ogródka.
Kolejnym krokiem będzie zapewnienie infrastruktury w postaci ogrodzonego podestu który nie tylko będzie wytyczał granice ale również przyciągał klientów.

Ogródek piekarni w Kiel w Niemczech

Ogródek piekarni w Kiel w Niemczech

Zapraszamy do zapoznania się z naszymi realizacjami,oraz do kontaktu w sprawie wyceny.
Masz pytania, zadzwoń! +48 77 453 17 79

Ogródek Restauracja Arbaka Kozienice

Ogródek Restauracja Arbaka w Kozienicach

 

 

Zapraszamy do zapoznania się z naszym wpisem o czym jeszcze trzeba pamiętać przy otwieraniu ogródka letniego.
Tutaj