Projekt technologiczny dla gastronomii | Prownes Wnętrza

Projekt technologiczny dla gastronomii

Przestrzegaj norm i przepisów

Prowadzenie biznesu gastronomicznego wiąże się z koniecznością przestrzegania ściśle określonych norm dotyczących pracy z żywnością. Stąd też projekty wnętrz kawiarni, lodziarni lub innych punktów serwujących posiłki należy dokładnie przemyśleć. Na co zwrócić uwagę przy tworzeniu planów?

Projekt technologiczny stanowi bardzo ważny element umożliwiający rozpoczęcie działalności. Musi spełniać wymogi Sanepidu, a także przepisy BHP. Powinien zawierać spis urządzeń i systemów instalacyjnych w budynku. Trzeba w nim również uwzględnić dane dotyczące rozkładu pomieszczeń, w tym szatni, lokalu konsumpcyjnego, toalet dla klientów i personelu.

 

Jak zaplanować wystój kawiarni?

Przy wykonywaniu projektu kawiarni należy skupić się przede wszystkim na sali konsumpcyjnej. Ważne, by była ona wyposażona w elementy niezbędne do prawidłowego przyjęcia gości jak np. wygodne stoliki, taborety, fotele. Trzeba również opisać sposób przeprowadzenia instalacji elektrycznych. Nie bez znaczenia pozostaje zapewnienie odpowiedniej wentylacji czy drogi ewakuacyjnej.

 

Wyjątkowe projekty tylko w Prownes! Czekamy na Twój telefon! +48 77 453 17 79

Projekt kawiarni – szatnia, pomieszczenie gospodarcze, toalety

Podczas tworzenia dokumentacji technologicznej powinno się przestrzegać zaleceń na temat wyglądu i wyposażenia poszczególnych sal. W szatni muszą znajdować się co najmniej dwie szafki – jedna z nich ma służyć do przechowywania ubrań wierzchnich, a druga – do trzymania odzieży roboczej.  Konieczne jest ponadto wyznaczenie odrębnego miejsca na środki czyszczące. Projekt wnętrza kawiarni musi zawierać też informacje na temat pomieszczeń gospodarczych i ubikacji.

 

Wybór mebli do kawiarni a wytyczne Sanepidu

Choć estetyczne i funkcjonalne wnętrze  należy do niezmiernie istotnych elementów, przedsiębiorcy zmuszeni są do respektowania wytycznych Sanepidu. Dotyczą one m.in. szafek. Najlepiej wybierać meble do kawiarni charakteryzujące się gładką powierzchnią ułatwiającą utrzymanie w czystości. Należy ponadto pamiętać, by posiadały one półki. Osoby prowadzące kuchnię są zobligowane do segregowania i opisywania żywności. Poszczególne produkty dobrze umieszczać w naczyniach z przyklejonymi etykietami określającymi datę przydatności do spożycia.

Wyposażenie i wystrój lodziarni oraz kawiarni

Punkty, w których podaje się kawę i herbatę, należy wyposażyć w zmywarkę z wyparzarką. Wewnątrz kuchni powinny znajdować się umywalka do rąk i zlew do mycia różnego typu narzędzi (np. desek, łyżek itp.). W przypadku podawania mrożonych wyrobów niezbędne są witryny mroźnicze lub lodówki z termometrem do kontrolowania bieżącej temperatury.

Projekt kawiarni powierz fachowcom!

Przygotowanie projektu wnętrza kawiarni, lodziarni nie należy do prostych zadań. Oprócz dopasowania do warunków w lokalu i potrzeb biznesowych niezbędne jest przestrzeganie rozporządzeń Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Aby jak najszybciej rozpocząć sprzedaż i uporać się z formalnościami dotyczącymi zgody Sanepidu na otwarcia lokalu, najlepiej skontaktować się z firmą zajmującą się aranżacją wnętrz komercyjnych.

Wykonaj wyposażenie swojego obiektu komercyjnego w Prownes! Masz pytania, zadzwoń! +48 77 453 17 79