Najnowsze wpisy:

Funkcjonalne wnętrze piekarni – jak powinno wyglądać i dlaczego jest takie ważne?

Funkcjonalne wnętrza w przypadku piekarni odgrywają wielką rolę. Nie tylko usprawniają pracę osobom sprzedającym, ale też są bardziej przyjazne dla klienta: ułatwiają mu przegląd oferty i wybór a także skracają czas oczekiwania na podanie towaru. Co więcej, przekonują do zakupu i zachęcają do powrotu do tego, a nie innego miejsca. Na co zwrócić uwagę, planując projektowanie piekarni, by była miejscem nie tylko przytulnym i nietuzinkowym, ale i funkcjonalnym?

1. Wejście

Zacznijmy od wejścia. To ono jest bowiem pierwszym bodźcem do zakupu i może stanowić skuteczny haczyk na klienta. Sam szyld informujący o przeznaczeniu lokalu to zdecydowanie za mało. Jeśli klient natrafi na ściany i drzwi, nawet najbardziej eleganckie, najprawdopodobniej nie zatrzyma się przy nich na dłużej. Bo i po co? Warto zadbać zatem o to, by jak największą część ściany wejściowej zajmowały okna z kuszącą aranżacją.

2. Układ pomieszczeń

Nawet w niewielkim lokalu znajdzie się miejsce na wszystko, co niezbędne. Trzeba je tylko najpierw odpowiednio zaplanować, a następnie zagospodarować. Na zapleczu należy wydzielić toaletę, pomieszczenie socjalne oraz magazyn. Tuż za plecami sprzedających powinny się znaleźć regały na pieczywo, bułki, ciasto. Przydatne będą także umywalka oraz półka do krojenia i pakowania, dzięki czemu nie będziemy brudzili lady. Ostatni ciąg, znajdujący się najbliżej klienta, to witryny oraz lada z wagą i kasą.

3. Meble

Meble to kolejna rzecz, jakiej należy poświęcić uwagę. Najlepiej postawić na rozwiązania dedykowane, które będą dostosowane do danego pomieszczenia. Dzięki temu wykorzystamy całą dostępną przestrzeń co do centymetra.

4. Prezentacja towaru

Klient, wchodząc do piekarni, powinien natychmiast otrzymywać wizualną informację, co może w niej kupić, a także czy znajdzie w niej swój ulubiony rodzaj ciasta czy chleba. Warto wprowadzić zatem wyraźny podział na pieczywo, bułki, ciasta, ciastka i konsekwentnie się go trzymać. Duże, szklane witryny, zarówno chłodnicze jak i niechłodnicze, sprawdzą się idealnie.

5. Oświetlenie

Jeśli piekarnia jest niewielka, zwisające z sufitu lampy będą wizualnie obniżały pomieszczenie i działały przytłaczająco na klientów. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest ciepłe oświetlenie punktowe. Wprowadzi ono odpowiedni klimat i sprawi, że piekarnia będzie bardziej przytulna.

Poniżej przedstawiamy przykładowy projekt piekarni wykonany dla placówki handlowej o niewielkiej powierzchni (około 40m2)

Przykład planu funkcjonalnego piekarni


All rights reserved © PROWNES